fbpx

IZBJELJIVANJE ZUBA

Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba stomatoloska ordinacija oralis cazin

Osnova lijepog izgleda su bijeli i zdravi zubi stoga pacijenti sve više pitaju što je to izbjeljivanje zuba, šteti li i kakve rezultate mogu očekivati. S godinama caklina postaje tanja i prozirnija čime dentin, koji je žućkastiji, dolazi do izražaja.

Izbjeljivanje zuba je stomatološki postupak kojim se zubi tretiraju gelovima za izbjeljivanje. Zubi postaju svjetliji metodom oksigenacije kada aktivne molekule kisika ulaze u pore cakline te se vežu na molekule pigmenta. Nijansa koja se postiže tretmanom je individualna i bitno je da pacijent ima realna očekivanja. Kada se postigne željena boja moguće ju je održavati povremenim pjeskarenjem ili varijantom kućnog izbjeljivanja.

Je li izbjeljivanje (bleaching) štetno za zube?

Brojnim znanstvenim istraživanjima dokazano je da bleaching ne oštećuje i ne uništava zube.

Na što treba pripaziti nakon izbjeljivanja zubi?

Caklinske (zubne) pore su pojačano otvorene zbog djelovanja gela te samim time osjetljivije na ponovno primanje molekula koje uzrokuju tamnu boju. Prve dvije sedmkice bi trebalo izbjegavati ili smanjiti unos kafe, vina, kurkume, cvekle, crnog čaja i cigareta.

Trajnost boje nakon izbjeljivanja?

Ovo je potpuno individualno i najviše ovisi o navikama. Načelno se boja zadržava više godina te onda polako „nestaje“. Redovitim čišćenjem kamenca i pjeskarenjem te promjenom životnih navika moguće je zadržati bjelinu jako dugo. Kada se boja počne gubiti, dovoljno je napraviti tzv. „touch up“ s nekom od varijanti home bleachinga.

Zubi s godinama postaju tamniji ali osim dobi na to mogu utjecati i brojni drugi faktori. Izbjeljivanjem uklanjamo promjene u nijansi zubi koje nastaju uslijed pušenja, konzumacije obojene hrane i pića, naslaga plaka i kamenca, devitalizacije zubi, lijekova i slično. Izbjeljivanje zubi najbrže je rješenje za bijele zube, a uz pravilnu oralnu higijenu postignuta bjelina može se održati i do 2 godine.

Riječ je o potpuno neinvazivnoj, sigurnoj i bezbolnoj metodi korigiranja boje zubi pomoću testiranih profesionalnih preparata. Oni ne oštećuju zubnu caklinu, a nakon tretmana prirodna boja i sjaj zuba dolaze do punog izražaja. Obično izbjeljujemo frontalnu regiju, tj. vidljivi dio osmijeha.

Kontaktirajte nas za više infomacija ili posjetite našu ordinaciju na adresi Jošani bb, Cazin

Zapratite nas na našem facebook ili instagram profilu.